The Burning Dead - 1.3

Alig tértem magamhoz a Tom Sawyer vs. Zombies okozta sokk után, máris itt a következő delikvens, a The Burning Dead, ami olyan rossz, hogy ZS kategóriásnak nevezni sértés a többi ZS kategóriás filmre nézve. Mindez nem véletlen, a filmet rendezve (Tom Sawyer vs. Zombies). Én már akkor megmondtam, hogy megéri figyelni erre a rüszmeteg csókára.

Visszatérő vengédünk Danny Trejo (Machete), aki most már rendszeresen felbukkan hasonló, szinte minősíthetetlen filmekben mint húzóember, ezúttal indián apukát alakít, aki egy keretbe foglalja a filmet egy történet elmesélésével, a hegyen élő gonosz szellemről.

Ha fegyvert tartanak a halántékomhoz se vélek felfedezni semmilyen értelmet a történetben. A gonosz szellem eredete egészen 1846-ba nyúlik vissza, ahol a hegyen élő kannibálokat a vulkánkitörés lávába temette, ezzel a szellemüket is konzerválta egészen napjainkig, amikor a vulkán újabb kitörésre készül, itt kezdődik valódi történetünk, amiben a hegy evakuálását követhetjük nyomon, mindenféle felesleges családi drámával tarkítva.

A menekülés már javában tart, történetünk középpontjában álló családunk jó ideje távolodik a vulkántól az autóban, amikor megtörténik a vulkánkitörés, és elkezdődnek az igazán nagy filmes gondok. A lávát, és minden mást próbáltak CGI animációval megoldani, ám ez minősíthetetlenül rossz. Az igazat megvallva, láttam én már nagyon sok rossz filmet, ideértve az Anakonda 4-et, és a Csillagközi Inváció 3-at, de ilyen gyenge animációval még soha nem találkoztam.

Láva CGI at its finest
A láva egy dolog, de a filmet kapitális logikai hibát is tarkítják. Főhőseink, vagyis a család javában autózik elfelé a vulkántól, az evakuációs utasításnak megfelelően, azonban egyszercsak az emelkedő láva szemből útjukat álja, miközben parton lefelé mennek. Na már most én nem vagyok vulkanológus, de távolról azért vannak kétségeim ezzel kapcsolatban; legjobb tudomásom szerint a láva nem felfelé folyik, kiindulási pontja pedig a vulkán, tehát hogy a faszba kerül láva az autó elé, ami a vulkántól távolódik?

A zombik feltünése nem igazán dobja fel a filmet, talán azért mert történet szerint a vulkán kitöréskor takonyzöld csóvákkal egyszerűen kiköpi a láva-meghajtású élőhalottakat a földre, ahonnan ők nekiállnak kóborolni és húsira vadászni. Láva-meghajtású, igen. Ez komoly hangsúlyt kapott a film során, például szereplőink rájöttek, hogy ha poroltóval lehűtik a húsevő totyogókat, akkor azok megállnak. A zombik sminkje továbbá kritikán aluli, a játékuk pedig olyan hiteltelen mint Merkel bevándorlás politikája.

A rendezőtől szinte elvárt húzás, hogy megpróbál női melleket csempészni a jelenetekbe, mégis azt hiszem itt láttam életem eddigi leginkább ötlettelenebb és felesleges meztelenkedését. A vulkán kitörés kezdetén, egyszer csak jön egy nő a hegyhez, aki kamerájával megpróbál néhány meztelen képet lőni magáról, háttérben a vulkánnal.

Ahogy csordogál a történet, egyszercsak jön egy nagy robbanás, és a zombik visszaszopódnak a vulkánba, a láva kihűl, és mindenki megmenekül. Háromszor tekertem vissza a filmet, mivel nem értettem az egész végkifejlettet, nem volt semmi értelme. Persze alapból hiba bármiféle logikus következtetést keresni a filmben, mégis vártam volna valami ok-okozati kapcsolatot a befejezés és a szereplőink cselekménye között, de nem volt semmi ilyesmi, a film egyszer csak végetér. Mintha csak hirtelen 20 perccel meg kellett volna rövidíteni a filmet, vagy az egész befejezés olyan röhelyes lett volna, hogy ki kellett vágni.