[Rec] 3 Genesis - 4.2

A remekül sikerült [REC] harmadik része, aminek már semmi köze az első részhez, legalábbis nem igazán fedeztem fel párhuzamot. Talán jobb is, a második rész után egyébként is mindenki kedve elment a lépcsőházi balhétől.

Millió példát láthattunk már arra, hogyan kell egy jó filmet folytatásokkal teljesen szétbombázni, sajna ez sem lesz kivétel. A harmadik rész filmes tekintetben semmit nem hoz magával az első két részből ami jó lenne, a kézikamerás felvétel, ami az első két rész sajátossága volt, majdnem teljesen eltűnt és vele együtt a klausztrofóbia is. A horror sokszor már inkább komédiába ugrik át és amolyan akció-belezős-horror, mint mondjuk Dead Rising az utóbbi időkből.

A helyszín is más, ahogy arra már utaltam, itt nem lépcsőház történéseit, hanem egy nagyszabású eskűvőt követhetünk nyomon, váltakozó időszakban, tehát nem tök sötétben ahogy eddig. Ez a két dolog számomra pozitívumként hat, és ha nem harmadik részként tekintünk a delikvensre, hanem különálló filmként, akkor nem is olyan borzalmas.

Történetünk Clara és Koldo esküvőjéről szól, ahol az éjszakai buli közepén elszabadul a pokol és egy gyorsan terjedő fertőzés vérszomjas őrültekké változtatja a násznép túlnyomó többségét, amiből végre combos öldöklést láthatunk. A villódzó diszkófény és az ugráló véres zombik egyvelege egészen jó atmoszférát hoz össze, ahol még borzongásra érdemes jelenetek is akadnak. Ezt rontják el a rosszul elhelyezett humoros elemek és az irreálisan buta karakterek.

Ami jellemző volt az első két részre, itt is az életképes hatóság teljes hiányában küszködünk - a második rész "elit" kommandósairót inkább szót se ejtsünk - de ez itt még hihető is, hiszen egy távoli helyszínről van szó, és a történet mindössze egy éjszakát foglal magába.

A zombik teljesen rendben vannak, számomra mind a jelmez és a smink is stimmel, és nagy meglepetésemre a színészi munka sem rossz. Felületesen, de a történet veszi a fáradtságot hogy karaktereket mutasson be, majd építsen fel, majd belezzen ki.

Tekintve hogy az akció tulajdonképpen folyamatos, a jumpscare teljesen erejét veszíti és a horrort kiváltja a hentelés, ennek megfelelően aki nagyon borzongani szeretne, keressen magának másikat, de aki csupán szeretne egy véres akció-horrort, annak ez egy nézhető darab.