[Rec] 2 - 4.0

Meg kell mondjam, az első rész után igen magas elvárásokkal ültem neki a filmnek, és ahogy az lenni szokott, nagyot csalódtam. Egy igazán ütős, kézi kamerás, szűk folyosós, alvadt vér szagú produkciót vártam, ami után sprintelve kell majd kimennem pisálni, ehelyett egy ötlettelen, olcsó, kakiszagú kupacot kaptam.

A történet ott folytatódik, ahol abbahagytuk. A fertőzés epicentrumát alakító lépcsőházban, a totális karantén közepén, amikor is a hatóságok úgy döntenek, bevetik a különleges egységet, és behatolnak. Az első és talán legkomolyabb problémám a különleges egységgel volt, amiben olyan figurák voltak, akik még a fegyvert sem tudták rendesen megfogni.

Elit egység ellenére fosnak minden sarkon, és a veszély legkisebb jelére is úgy durrogtatnak, pánikolnak mint aki teljesen összeszarta magát. Tulajdonképpen a film koncepciója, hogy beküldtek három embert, akiknek a háttere biztosítja, hogy kitartsanak a film végéig, de a viselkedésük már nem. Erejét veszíti a jumpscare, a sötét szűk folyosó, a kamerába lihető zombó, mert tudod hogy csak kamu az egész. Talán a legnagyobb különbség az első részhez képest, hogy ott valódi karaktereket kaptunk, akikért ténylegesen lehetett aggódni, de itt csak három felejthető fickót kapunk akik mindhárman ugyanazokat a személyiségjegyeket viselik. Ellensúlyozandó, kapunk pár kölyköt, akik a bulit keresve utat találnak a karantén alatt álló lakóházba, és párhuzamosan követhetjük nyomon a két csoportot, ahogy felderítik a fertőzést.

A zombik jelmezével nincs gond, és próbáltak vinni egy kis spirituális-woodoo vonalat is a történetbe, sőt a végén még visszatérő karaktereket is kapunk, de semmi nem működik, semmi nem jön át, súlytalan.

Ha már behatolásról van szó, és egy jókora átfésülésre váró területről, nem értem mirefel a három fő?  Felderítők, értem én, azért mennek, hogy kiderítsék mi történt, de akkor miért nem jelentenek senkinek? Mindenféle külső rádiókapcsolat nélkül játszanak végig, aminek semmi értelme. Erősítés sehol. Egy ilyen helyzetben katonák tömege hatolna be az épületbe, és úgy falhoz nyomnának mindent ami mozog, hogy esélyük sem lenne kamerába lihegni. Ha már spirituális genyó, miért nem játszottak több szereplővel? A film egyébként is rámutat, hogy nem csupán harapással terjed a fertőzés, akkor miért ne lehetett volna egy nagyobb behatoló egységet kikezdeni?

Világítás luxus? A három elit kommandós bemegy a vak sötétbe a gagyesz zseblámpákkal, éjjellátó nélkül, ennél még egy TEK egység is felkészültebb lenne.

A készítők próbálnak mindent görcsösen megmagyarázni és érdekesen tálalni, de a vége csupán egy izzadtság szagú zokni, ami pont a nagyujjnál van kiszakadva. Ideje kidobni.