Dead Rising - Watchtower - 5.7

Ha a címből nem lenne egyértelmű, akkor ez a 3 részt is megélt népszerű Xbox játék - Dead Rising - film adaptációja. Ez nagyon gyanús. Még gyanúsabb, hogy a filmet a Sony is kiadta, és ugyan másodvonalbeli, de nem teljesen nulla színészek vannak a gárdában, mégis a film olyan szinten nem kapott hírverést, hogy alig találni róla infót, és én is csak véletlenül bukkantam rá. Ebből arra lehet következtetni, hogyha a film jó lenne, akkor már felkapták volna.

Ezzel szemben már a nyitójelenetben rengeteg kellemes meglepetés fogad. A játék egyik legkedveltebb eleme, hogy szinte mindennel szét lehet zúzni a zombikat, ezt átvitték a filmbe, ahol nem telik el két perc, de főhősünk már 4 eszközzel is megpróbál hatástalanítani egy élőhalottat. Másik pozitívum, hogy a Zombrex, mint ideiglenes oltóanyag a zombivá változás ellen szintén belekerült a filmbe, ami megint csak sarkalatos pontja a játéknak.

A kellemes meglepetések sora pedig folytatódik. Mivel alapvetően egy hentelős agyatlan koncepcióról van szó, nagy történetre nem számíthatunk, mégis sikerült egy több szálon futó meglepetésekkel teli, pörgős filmet összerakni, ami kis üresjáratokkal de fenntartja a figyelmet. A főbb karakterek többsége színes, jól kitalált, alias Chase és társa alias Crystal kapott néhány egészen fasza hentelős jelenetet, ahol sövényvágóval, kalapáccsal, felismerhetetlen-összehekkelt-steampunk-anyabaszó vasdarabbal szállhat szembe a hordával, amolyan low-budget 300 stílusban, és ezt nekem átjött. Jó volt. Akit még érdemes kiemelni, az alias Frank West, aki két akció jelenet között túlélési "tanácsokkal" látja el az UBN hírcsatorna nézőit amolyan utcai szakértő stílusban, és ezzel egyszemélyben hozza a humort az egész film alatt, de azt legalább jól csinálja.

A zombik megkapják a megfelelő figyelmet. Jobbára a hentelésben vesznek részt a machete rossz oldalán, de sokszor mutatkoznak tömegesen komoly káoszt és problémát okozva, és ha kell egy-egy karaktert el is kapnak.

A többi karakterben is látszik a munka, hozzák a kötelezőt, de semmi különleges. Minden pozitívum ellenére el kell mondani, hogy láthatóan nem nagy költségvetésből működött a film, a jelenetek néha látványosan megrendezettek, és a történetben azért vannak hatalmas logikai hibák.

De ez nem akkora baj, hiszen ez pont nem az a film ahol nagyon gondolkodni kellene. Mindent összevetve egy A Dead Rising adaptáció egy kellemes meglepetés, és aki szereti a horrort, zombikat, hentelést, az nyugodtan üljön neki.