Cooties 6.2

Manapság egyre nehezebb jó horrort találni. Az ember hiába jár moziba, keres lelkesen a neten, annyit láttunk már hogy szinte lehetetlen újat mutatni. Ezen mondat után talán azt várnád, hogy jön a Cooties, ami szakít minden klisével, és új kultuszfilmet teremt a zombi-horror-vígjáték kategóriában, de nem. Ez egy egyszerű, de jól összerakott, igényes film, ami maximum egyszer jelent szórakozást a magányos téli estéken.

Főszereplőnk Clint, egy értelmes, konszolidált, mélynővésű figura akinek hellyel-közzel sikerült kitörni a kisvárosi putriból, és "sikeres" tanári karriert tudhat maga mögött, ám most mégis visszatér a két utcából álló szarfészekbe mint beugró tanár. Sok a régi ismerős, sokan örülnek hogy újra láthatják Clint-et, és hát van aki nem. Frodónak Clintnek nincs sok tapasztalata alsósok tanításában, de igyekszik helyt állni, pechére a nap percről-percre egyre rosszabb, míg végül a kis szarosok átváltoznak zombivá, akik a felnőttek vérére szomjaznak.

Ahogy az lenni szokott, néhány karakter egymás mellé verődik és az iskolát erődként használva megpróbálják túlélni az eseményeket. Meg kell mondani, a történet működik. Teremről-teremre folyik a menekülés, és bár végig ott motoszkál az ember fejében, hogy "miért nem csapod le a kölyköket egy szék lábával?", néha mégis sikerül egész parás és feszült jeleneteket kihozni, és helyenként még vicceseket is. Client (Elijah Wood) például többször kap utalásokat arra, hogy pánik helyzetben úgy gondolkodik, viselkedik mint egy faszom hobbit, ami nekem kifejezetten tetszett. Emellett sikerült egész jó karaktereket összerakni erre a szűk 90 percre, kapunk taj paraszt testnevelés, tudálékos, meleg, mosolygós és hülye tanárt a kis csapatunkba, akik mind-mind problémákat és veszélyes helyzeteket oldanak meg önállóan, ami jó. Gyakori hiba a hasonló filmeknél, hogy egyetlen főszereplőnk csinál mindent, és ettől mindenki más teljesen jelentéktelenné válik.

Amit még ki lehetne emelni, hogy végre egy igényes filmről beszélhetünk, kiváló vágás, hangok, sminkek, látszik hogy profi stáb volt a kamerák mögött, nem pedig sanyi a szamszunggal.