Darkest day - 3.6

Dan emlékezet nélkül ébred fel az Egyesült Királyság partjainál. Ahogy felfedezi a magára hagyott, apokaliptikus szárazföldet, rádöbben hogy a szigetországot majdnem teljesen kipusztította egy járvány, amely dühöngő zombikat csinál az emberekből. Első találkozása a fertőzöttekkel szerencsésen alakul, mivel túlélők egy szűk csoportja kihozza őt a meleg helyzetből, biztos helyre viszi és gyorstalpalót ad neki arról hogy mi is történt.

Mondanám hogy ez egy 28 nappal később spin-off, de ez nem igaz, mivel ez egy-az-egyben a 28 nappal később sztorija. A rendkívül friss Brighthelm Films filmstúdió nem volt túl kreatív az előtörténettel, ugyan később azért változik a sztori, de sok újat nem tartogat a néző számára.

A film nem vállal magára túl sokat, de azt legalább hozza. Túlélőink bulizós fiatalok, akik a világvégén egy lakásban húzták meg magukat, feltankolva nasival és sörrel, a nap pedig nem áll nagyon másból, mint ülni a nappaliban, hülyéskedni és inni. Időnként még egy kis zenét is benyomnak. A felelőtlen fiatalokat látszólag nem is érdekli a világvége, de azért a lakás fel van készítve támadásokra, és látszólag már túl is éltek néhányat. Az összeszokott társaságot Dan érkezése kavarja fel, majd a katonaság is feltűnik, ám koránt sem baráti szándékkal, így a kényelmes élet végtelen menekülésbe torkollik.

A zombik nem kapnak túl nagy szerepet a filmben. Elvileg az egész Egyesült Királyság fertőzött, mégis csak elvétve látunk egy-egy élőhalottat a városban. Szinte zavartalanul mászkálhatnak, felderíthetnek a szereplők. Az én legnagyobb problémám a szürke történet volt a film során, horror, vagy valódi események helyett, az idő nagy részében tini hisztiket és semmitmondó beszélgetéseket látunk, erős leszarom mentalitásban, emiatt aztán az egész film unalmas.

A látvány ezzel szemben egészen jó, pláne ha vesszük hogy a film költségvetése nagyjából 1,000 angol font körül mozgott. A kaotikus, egész városrészeket felölelő végigbaszott városi jeleneteken felül, még egészen komoly katonai jelenetek, páncélosok és csapatszállító helikopterek is feltűnnek a filmben, ami mindenképpen dicséret. A zombikat is egészen igényesen megcsinálták, futnak, darabolnak, és nagyon veszélyesek, sajna ahogy már említettem szinte alig kapnak szerepet a filmben.

Minden felsorakoztatott pozitívum ellenére, sajnos nem igazán ajánlanám a filmet, csak annak aki rajong a zombi filmekért, és el tud vonatkoztatni a gagyi minőségtől. Ha nem is időpocsékolás, de azért vannak ennél sokkal jobb névtelen filmek is.