Wyrmwood - 7.1

Mostanság kevés zombis film van, aminek a bemutatója lázba hozna, ezen kivételek közé tartozik a Wyrmwood, ami Youtube-n jelent meg előttem mint javasolt videó és miután megnéztem a rövid bemutatót rögtön meg is vettem akciósan (letöltöttem nCore-ről.).

A film mögött nem áll komoly produkciós iroda és a rendező is egy jelentősebb szakmai referencia nélkül álló első filmes figura. Nyilván a büdzsé minimális volt, és publikusan elérhető háttérinfó hogy a filmet kizárólag hétvégente forgatták, így 4 évig tartott amíg elkészült. Elég komoly korlátokkal indult a forgatás, de lássuk mit sikerült kihozni belőle.

Sokat! A névtelen színészek remekül hozzák a szintet, sikerül lehozni mindent a drámától egészen a dühig, úgy látszik hogy nem csak úgy találomra hívták be az embereket a szerepekre. A díszletek kidolgozottak, ugyanakkor tegyük hozzá, hogy - nyilván a költségvetés miatt - a jelenetek nagy része erdőben, közúton vagy valamilyen garázsnál, zárt helyen történik. Ehhez tartozik hogy a zárt helyeket eleinte nagyszerűen kihasználja a film, sikerül felbaszni a feszültségmétert az egekig, ehhez jön a zombik kiválóan megcsinált sminkje, a vér és a rémisztő pont szerű pupilla és szivárványhártya, ami a 28 nappal később egyik sajátos eleme is volt, és azóta is a frászt hozza mindenkire aki látta a filmet. Remek példa ez arra, hogyan lehet kis költségvetésből jó filmet csinálni. A zombik viselkedése csillagos ötös, akárcsak a ruhák, eszközök és járművek a film alatt. Ahogy már mondtam, nem kell ahhoz komoly pénz hogy a pofádra tudjál kenni egy kis ketchupot és hörögjél.

Kapunk nagyjából egy tucat különböző karaktert, és több eseményszálat ami végül összefut, viszont egy ponton kiütköztek a korlátok. A történet - a büdzsé és a helyszínek miatt - meglehetősen egysíkú, és a vége felé unalmas. Hiányoltam az igazán nagyszabású helyszíneket vagy jeleneteket a filmből, amik arra hivatottak hogy átadják a zombi apokalipszis hangulatát a képernyőn, hiszen ez lenne az egyik lényege a filmnek, de pont ez a leggyengébb elem is benne. Sajnos viszont itt csupán haladunk az erdőben, és időről-időre találkozunk egy garázzsal, bódéval ahol újabb zombikba botlunk. Főszereplőink az idő nagy részében autóval száguldanak az utakon, de még csak eszükbe sem jut bekapcsolni a rádiót, hogy megtudják mi folyik a nagyvilágban. Egyedül a nyitójelenetben látunk egy kis szeletet egy kertvárosból, ahonnan főszereplőnk története indul, de ez nagyon sovány egy világvége filmhez.

Mindennek ellenére a film élvezhető, van benne bőven zombi, fröcsögő belek és csavarok is, ajánlott mindenkinek aki szereti a zombikat, vagy a jó filmeket.