The Returned - 5.5

Jelenlegi delikvensünk egy egészen friss produkciós iroda páros, a Ramaco Media I és Castelao Pictures első filmje, amely szerencsére úgy döntött hogy nem egy meglévő történetet varázsol új köntösbe, hanem önállót próbál alkotni, ami sikerült is. A spanyol-kanadai próbálkozás plakátja régóta járja az internetet zombis berkeken belül, néhány hónapja nekem is sikerült eljutnom odáig hogy megnézzem.

A történet egészen eredeti. A zombi outbreak nagyjából 10 évvel ezelőtt történt, viszont nem volt világvége, nem volt kipusztulás, és Shane sem dugta Lori-t a bozótban, mivel filmünkben rövid kutatás után megtalálták az ellenszert. Persze van csapda is, a szer nem tökéletes. Eliminálni nem, csak kezelni tudják a fertőzést az emberekben, ami azt jelenti hogy a fertőzött - de kezelés alatt álló - emberkék nem mutatnak semmiféle tünetet, élik hétköznapi életüket egészséges társaik gyűrűjében, más szóval időzített bombák.

A történet alapjául szolgáló probléma, hogy minden fertőzöttnek naponta kell kezelnie magát, és szigorú elosztó központokban tud hozzájutni heti avagy havi adagokhoz. A film során nyomon követhetjük a dolgokat egy nagyobb látószögből is, ahogyan is gazdasági nehézségek - avagy éppen politikai akadályozások - miatt a szer ellátása akadozni kezd, majd pedig végleg leáll, így hőseink akik eddig csak táncoltak a penge élén, most bele is ülnek csupasz picsával.

A film során remekül mutatják be az eszkalálódó pánik hatásait és rétegeit a társadalomban. Először csupán semleges riportokat mutatnak be a a tévében arról, melyik politikai oldal szerint hogyan kellene kezelni/megoldani a helyzetet, majd ez lecsorog minden társadalmi réteghez, az utcára, és egyre jobban kiéleződik az ellentét ember-ember, barát-barát között is, míg nem eljutunk odáig hogy az ember egyedül magára - illetve ha szerencsés, barátaira - számíthat.

A történet menete mellett főhőseink, Alex és Kate adják a másik színfoltját a filmnek. Valódi túlélők, és remekül elnavigálnak ebben a képtelen világban, szükségük is van rá, mivel Alex fertőzött. Felkészültek a legrosszabbra, több hónapra elegendő készletük van, viszont egy ponton eljutunk oda, ahol már a szérum értékesebb az emberi életnél is, ez pedig olyan helyzetek elé állítja őket amire nem lehet felkészülni. Anélkül hogy még többet elárulnék, a film elsősorban azoknak ajánlott, akik szeretnek elmélkedni egy-egy történeten, és nem csak a gyilok tartja őket ébren, mert abból hiány van a filmben.