Maggie - 5.9

A Maggie egy egészen friss, és a maga módján kiemelkedő alkotás, bár valószínűleg nem kapott volna ekkora visszhangot, ha nem a jó öreg Arnold Schwarzenegger játszaná az egyik főszerepet.

Erősen vegyes érzelmekkel álltam neki a filmnek, nem fűztem túl sok reményt egy apokaliptikus zombi világjárvány lassú és drámai bemutatásához, de bizakodásra adott okot a két izmos produkciós iroda (Ingenious Media (X-men filmek, Pi Élete, új Majmok bolygója filmek, Sorstalanság), Lionsgate) és Henry Hobson rendező, aki a Walking Dead sorozatban is tevékenykedik. Szerencsére a stábtól egy kerek filmet kap a néző, kiváló színészi játékkal, helyenként kellő feszültséggel, drámával, valamint visszafogott ugyanakkor erős látvánnyal.

A történetünk egy zombi világjárvány által uralt világban játszódik, ahol az emberiség még küzd a fennmaradásért, az ország infrastruktúra, katonaság, távközlés és úgy egyáltalán a mindennapi élet még nem esett szét teljesen, de komoly pofonokat kapott. Történetünk központjában Maggie Vogel () áll, aki kénytelen szembenézni a gyógyíthatatlan zombi járvánnyal és a lassú átalakulással, amely során apja, Wade (Schwarzi) próbálja tartani benne és önmagában is a lelket, hogy a kislány emberséges módon tudja elhagyni az élők sorát.

Ez a világ egészen más, mint amit a hasonló jellegű horror filmekben megismertünk, rengeteg eljárás és humánus protokoll van arra, hogyan is kell kezelni a fertőzött egyedeket, és aki a korai stádiumban van, akár haza is mehet a családjához, hogy élje tovább még hátralévő életét. Így tesz Maggie is, aki ugyanúgy eljár a barátaival, mint előtte, de végső búcsú szaga van minden találkozónak. A film ügyesen szembe állítja a humánus, brutális/szélsőséges valamint a ténylegesen logikus megoldásokat a vírussal szemben, és sikerül úgy felépíteni a történetet, hogy a néző tényleg elhiszi, akár így is történhetne a világvége. Viszont ne felejtsük el, hogy a film nem kizárólag dráma, hanem részben horror is.

Az átalakult zombik valóban zombik, ugyan nem szaladnak, de minden tekintetben a klasszikus lassan mozgó, húsevő szörnyek, az átalakulás viszont jelentősen lassabb, a fertőzötteken akár egy hétig csak a rosszul lét és furcsa étvágy jelei mutatkoznak, ami nem teremti meg egy valódi izmos zombihorror hangulatot. A film próbálja kijátszani az ijesztő elemeket amennyire tudja, helyenként sikerül is, de mégis egy melankolikus, lassú és elmélkedős dráma lesz a végeredmény.

Ami még piros pont, hogy a halálos és rendkívül veszélyes zombi vírussal fertőzött egyéneket az illetékes szervek ellenőrzik, és egy ponton kötelezően elviszik, fenntartva a közbiztonságot. Tekintve hogy vidéken járunk, ez két rendőrt jelent, akik a család régi barátai, és egy pontig - vagy még azon is túl - tiszteletben tartják a család akaratát, vagyis hogy maradjon Maggie a családjával. És itt ugyancsak kiütközik a logika, protokoll és a emberi bánásmód közötti éles ellentét.

Összességében a Maggie egy elgondolkodtató és tartalmas horror-dráma (1:4), amit bárkinek nyugodt szívvel ajánlok, aki szereti a világvége hasonló megközelítését, és nem csupán vérre vágyik.