Fear the Walking Dead - Pilot + 1

Ahogy azt már sokan tudják, a Walking Dead sikerein felbátorodva az AMC berendelt egy Walking Dead spin-off (ugyanaz a háttérsztori, de más emberekkel, máshol, más időben.) sorozatot, a Fear the Walking Dead-et. Az AMC semmit nem bízott a véletlenre, a sorozat rendezésére Dave Erickson (Sons of Anarchy) és Robert Kirkman (The Walking Dead) kérte fel, és csupa minőségi színészt szakítottak a karakterekre. A befektetés úgy látszik kifizetődik, hiszen az első rész az amerikai kábeltörténelemben a legmagasabb pilot nézettséget érte el, több mint 10 millióan nézték. Ez persze nagyrészt a Walking Dead sikerének köszönhető, hiszen a nagy testvér alapozta meg a spin-off iránti hihetetlen érdeklődést is.

A Fear the Walking Dead egy előzménysorozat ami időben a The Walking Dead előtt játszódik, és Los Angeles bukását meséli el a nézőknek. Kérdés hogy tud-e újat nyújtani a sorozat, hiszen aki látta a The Walking Dead-et eddigi részeit, úgy gondolhatja a világvége minden részletét és borzalmát ismeri, de ez tévedés. Mint ahogy a neve is mutatja, a sorozat nagy hangsúlyt fektet a félelemre valamitől, amit még nem is láttunk, vagy ha láttunk is, nem hihetünk el, hiszen képtelenség. Szereplőink is ebben a tudatban élik a hétköznapi életüket, bejárnak dolgozni, és az mindennapi problémákkal piszmognak, hiába van egyre több arra utaló jel, hogy valami nagy baj közeleg.

A sorozat remekül illeszkedik napjaink világába, és nagyon okosan használja ki a mai emberek tudatosságát és kötelességtudatát. Kelj fel időre, menj be dolgozni, kövesd a rutint, ne térj el tőle, holnap pedig ismételd. De minek kell történnie ahhoz, hogy az ember felborítsa a rutint, munka helyett autóba üljön, és minden túlélőkészletével keressen egy biztonságosabb helyet, ahol jobbak a túlélési esélyei? És minek kell történnie ahhoz, hogy az ember képes legyen szeretteinél is elérni, hogy felborítsák a rutint, és vele tartsanak? Nagyon sok mindennek.

Logikusan felépített történetet kapunk arról, hogy a társadalom és a benne élő emberek mennyire mereven ragaszkodnak a napi rutinhoz amit a közösség diktál, végletekig tagadják a problémákat, bíznak abban, hogy majd valaki más, például a rendőrség helyreteszi a dolgokat, hiszen az emberek szent meggyőződése hogy a napi rutint a felettük álló szervek mindig képesek lesznek biztosítani.

Viszont ha ez nincs így és a társadalom képtelen tovább tagadni a problémát, kártyavárként omlik össze és ember-embernek farkasává válik. Ha pedig a szóban forgó probléma egy zombi járvány - amelynek terjedése és kezelése nem ismert - akkor az ember nagyon hamar egyedül találja magát a túlélésben.

Az első két rész után jól látható, hogy a karaktereinket jól kigondolták és fel is fogják építeni őket a sztorival, a zombikra pedig ahogy a The Walking Dead sorozatban megszokhattuk, itt sem lesz panasz. Egyértelműen a történet lehet az, amiben az új spin-off többet, új látószöget ad a nézőnek, és betekintést nyújt abba, hogyan jutottunk el a drogtanyától, a kormányzó-n és kannibalizmuson keresztül egészen Alexandriáig. 

Itt most nem lesz pontozás, hiszen mindössze az első két epizódról beszélünk, de annyit el lehet mondani, hogy mindenkinek kötelező követni a részeket, aki kicsit is szereti a horrort, vagy a Walking Dead sorozatot.