Z világháború / World War Z - 9.1

Bármekkora nagy zombis film őrült is vagyok, elmondhatom magamról hogy egyetlen élőholtas horror filmet sem volt szerencsém moziban nézni, egészen idáig. Nem véletlen, hiszen ez a kategória nem a nagyközönségnek szánt, a költségvetés pedig általában minimális, mindenféle CGI effektet és komolyabb szereplőgárdát nélkülöz. De most itt van a Z világháború, ami már évek óta foglalkoztatja a hozzám hasonlók elméjét, kezdve az egészen remek Max Brooks könyvtől amely alapul szolgált a filmhez is, a magyarországi jelenetekig, amelyet a lakásomtól mindössze néhány sarokra vettek fel ( és amely aztán nem is került bele a filmbe ).

Mivel olvastam az egészen kiváló könyvet, az elvárásaim magasak voltak, ami nem jó kezdet egy filmhez, pláne hogy trailer alapján nem sok átfedés van a kettő között, de így legalább számomra is lesz benne újdonság. A hatalmas forgatási költségek pedig megkövetelik hogy a film meg is térüljön, azért komolyan aggódtam amiatt is, hogy csupán egy 12+ szolid esti mesét fogok látni néhány elbeszéléssel és szép számítógépes grafikával. Utolsó koporsószögként pedig a visszajelzések is vegyesek voltak a filmről. Mindennek ellenére, piszkosul jó zombis horrorfilm lett belőle.

A legjobb filmek nem nyúlnak a káoszhoz. Káosz alatt pedig magát a nulladik órát értem a fertőzésben, és az azt követő napokat. Ennek oka egészen egyszerű, nem ismerik a káoszt, illetve nem tudják azt elmesélni. A Holtak hajnalában néhány másodperces átvezetést kapunk a káoszon, amíg a következő jelenetben már összeomlott minden, és megszűnt mindenféle segítségforrás. A 28 nappal később egész egyszerűen a káosz után 28 nappal később kezdődik. A Walking Dead, A Zombieland mind-mind kihagyja a káoszt, ezzel szemben a Z világháború teljes egészében a káoszról szól, és minden eddiginél jobban megmutatja azt.

SPOILER VESZÉLY - Jelöld ki a szöveget alább az olvasáshoz
Történetünk Bostonban kezdődik, ahol Garry Lane és családja éppen szokásos napjára készül, minden tökéletes, még a palacsinta is. A hírekben ugyan szó van afrikai zavargásokról, de manapság minden országban van hasonló és az egyébkén is olyan távol van, nincs ok miatta aggódni. Az autóban ülve aztán a világvége megjelenik az után, és a tömegjelenetekben az emberek olyan hatalmas erővel darabolják egymást, hogy Gerry azonnal menekülésbe rántja a családot, majd csodával határos módon kijutnak a káoszból.

Meghökkentően jó és ötletes jeleneteket kapunk, amire kettő példát tudnék felhozni; Gerry visszatartja a zombikat a lépcsőházban, hogy családja egérutat nyerjen, ám szájába kerül a vér. Tudja hogy a fertőzés hamar hat, ezért ahogy néhány másodperc múlva feljut a tetőre a családja mellé, kiáll a ház peremére, és számolni kezd. Először nem értettem mit csinál, aztán döbbentem rá, hogy ő arra várt hogy átváltozzon, és leugorjon. Másik példa, mikor az emberek tömege éppen egy bevásárlóközpontot pucol ki New Jeryes-ben, Gerry családját megtámadják, és ő lelő egy embert. A rendőr ezt észreveszi, és öles léptekkel kezd trappolni Gerry irányába, aki feltartott kézzel kész átadni magát az igazságszolgáltatásnak. A rendőr pedig elsétál mellette, hogy elkezdje pakolni a konzerveket a polcról. Zseniális.

Ahogy történetünk halad előre, Gerry úgy utazza be a világot, hogy a nagyobb jó érdekében megtalálja a megoldást a járvány megfékezésére, utazása során pedig a legkülönfélébb történetekkel találkozik az országok megmaradásáról illetve bukásáról, mint például Észak-Korea története, ahol egész egyszerűen kihúzták minden egyes ember fogát kevesebb mint 24 órán belül. Nincs harapás, nincs fertőzés sem. A történet elmesélése helyett, spoiler jelzéses részemet zárom.


A káosz, az ami különlegessé teszi a filmet, mivel az összes többi attribútumában nincs igazán kivetni való. A zombik játéka remek, a tömegjelenetek pedig erős CGI effektekkel vannak felturbózva, ami ugyan kicsit levon a hitelesség érzetéből, de még mindig nagyon jól visszaadja a lényeget. Trancsírozás és belezés nincs, és nem is hiányzik, a film sokkal inkább történet orientált, a vér hiánya pedig a 16+ mozifilm kategória miatti járulékos veszteség, amit ügyesen nélkülöztek.

A színészi munkában nincsen semmi probléma, ha már olyan nevekkel dobálózhatunk mint Brad Pitt, Mireille Enos (Gangstersquad), de még Matthew Fox is feltűnik a filmben, tudod az állandóan lihegő doki a Lost-ból. Az igazat megvallva, én annyira élveztem, hogy szívesen elnéztem volna másnap reggelig a történet alakulását, de a végkifejlet és bevételek nyomán, én könnyen el tudok képzelni egy folytatást. Mindenkinek ajánlom a filmet, aki szórakozásra, akcióra vagy éppen horrorra vágyik egy kerek és erős történet mellett, aki pedig az élőhalottakat is szereti, annak kötelező többször nézős darab.