Gonosz halott / Evil Dead ( 2013 ) - 7.2

A sztorit már ismerjük; néhány 20as éveikben járó fiatal egy elszigetelt faházban tölt néhány napot akármilyen indokból, majd aztán sikeresen megnyitják a pokol kapuját, esetleg találkoznak az erdő szörnyeivel és elkezdődik a harc a túlélésért, amit rendszerint a csinos lány nyer, aki már az első jelenettől megkülönböztethető a többiektől.

Esetünkben viszont a történet nem mérvadó, hiszen klasszikus Gonosz halott ( 1981 ) remakeról van szó, ami egyike volt az első magára hagyott kabinos erdős filmeknek, így magától értetődik a történet. A kérdés csak annyi, mennyire lesz félelmetes és szavatos. Ebben egészen odatették magukat a készítők. Viszont jó már most tisztázni, hogy nem egy jelenetről-jelenetre átmásolt remakeről van szó, ami plusz pont, hiszen így annak is újdonságot nyújthat, aki már látta az eredetit.

Én láttam, és azért is vártam ennyire a remake-t, mert élveztem és szerettem volna újra átélni. Viszont ahelyett, hogy ugyanazt a sztorit lepörgették volna más színészekkel, kaptam egy helyenként az eredetitől egészen eltérő, jól felépített, folyamatosan szinten tartott rettegést, pont ideális gyilkossággal, démonnal, semmiből előugró szörnyekkel és rengeteg vérrel. Elégedetten hajtottam álomra a fejem, mert jó esélyem volt az éjszaka folyamán további rémálmokra. Amit külön ki lehet emelni, a démoni gyilkosságok brutalitása és egészen megdöbbentő közelisége. A jelenetekben a szörny nem csak a sötétben mozog, hanem az arcodba mászik és annyira részletgazdag képet kapsz róla hogy megszámolhatod a gennyes pattanásokat az arcán. Az undor és brutalitás mellett viszont kapunk sokkot is, mert a filmben lévő démonok és "élőhalottak" nagyon szeretnek ijesztgetni. A színészi játék elmegy, nem volt vele különösebb problémám, a történetben központi helyen álló Mia démoni játéka kifejezetten jó volt, és a sminkesek is jó munkát végeztek.

Azok számára viszont akik csupán egy ütős horror filmek keresnek az estére, szintén remek választás lehet a klisékkel telepakolt, sablonos történetre épülő, mégis erős Gonosz halott remake változata. A blog természetéből adódóan azonban meg kell említeni, hogy nem egy kifejezett zombis film. A szerepet inkább a démonok kapják, meg a pokol kapuja, és hasonló szarságok, azonban a földből kimászó élőhalottak, és a halálból visszatérő megszállt haverok miatt mindenképpen helyet kap a blogon.