Vajon a Zombi Apokalipszis tudományosan lehetséges?

Nos, talán. Hogy választ kapjunk a kérdésre, először is el kell döntenünk, hogy mit is hívhatunk zombinak. Induljunk ki abból, hogy a filmek alapján lényegében kétféle zombi létezik, az egyik a Romero féle csoszogós klasszikus értelemben vett élőhalott, ami valamilyen természetfeletti erő révén életre kelt és kimászott a sírból másik pedig a kicsit modernebb, vírus/fertőzés/parazita által keletkezett élőhalott. Eddig megvagyunk, tovább. Frankeinsteint nem zombiként tartják számon, tehát önmagában a halálból korcs módon visszamászott ember nem élőhalott, az én véleményem szerint ami leginkább meghatározza a zombi karakterét az a viselkedés, ezen belül is az alapvető ösztönök, az evés, belezés és az élő hús utáni szüntelen vadászat.

A 28 nappal később c. filmben nem zombik vadásztak a túlélőkre, sőt még csak nem is voltak halottak, csupán egy vírus átváltoztatta őket veszett őrültekké, de mégis az egyik legjobb horrorfilm amit a zombi kategóriába lehet sorolni. A filmre még visszatérünk később.

Talán már mindenki hallott az első nyilvántartásba vett zombiról Haiti-n, mindenféle voodoo szarságról, mumbo-jumbo varázslatról meg Isten haragjáról, miszerint majd egyszercsak megtelik a pokol és a halottak többé nem távoznak sehová, hanem itt maradnak, de hogy ne rugaszkodjunk el túlságosan a valóságtól ( bármennyire is röhejes ezt hallani egy zombi blogon ) zárjuk ki a természetfeletti zombiapokalipszis elképzelést, mivel tudományosan nem lehetséges.

Nagyon egyszerű lenne belemenni a Romero féle klasszikus ítéletnap teóriába, de mivel minden természetfeletti zombiapokalipszis alapjaként feltétel a tudomány teljes mellőzése, így az egész csupán egy mese lenne. Példaként, ha a tudományt beültetjük a legtöbb Romero filmbe, kiderül hogy az élőhalottak már a sírből sem tudnának kimászni, mivel az egy átlag ember számára fizikailag lehetetlen, (hát ha még belevesszük, hogy a sírban fekvő tetemeken az izomszövetek mennyire elrohadtak) mire a kontra a természetfeletti erő lenne a zombiknak, amivel könnyedén kimásznak a sírból és darabokra tépik az élőket, és megint csak egy végeláthatatlan labirintusban vagyunk.

Viszont, a tudományosan alátámasztott apokalipszis esetében sincs könnyebb dolgunk, hiszen a zombik alapjaként általában az szolgál, hogy az agyuk minimálisan még funkcionál és igyekszik ellátni elemi ösztöneit, azonban kevés biológiai ismerettel is tudjuk, hogy az agynak szüksége van energiára, az energiához pedig szükség van a keringésirendszer működésére, ami annyit tesz hogy vérkeringés és oxigén, vagyis működő szív és tüdő nélkül a zombi halott. Vagyis tényleg halott. Azaz nem zombi, csak simán halott. Érted... Ezzel kizártunk minden halálból visszatért szörnyeteget ami az élőket igyekszik penetrálni.

A kör tovább szűkül, ami azt jelenti hogy a tudományosan alátámasztható zombi nem élőhalott, csupán egy fertőzőtt ember mint például a már említett 28 nappal később c. filmben, viszont ezek a zombik egy szívlövéstől is földhöz vágják magukat, ami megfosztja teóriánkat az egyik legalapvetőbb szabálytól, miszerint a zombikat csak az agy megsemmisítésével lehet megállítani. Ez egy kompromisszum, amit kénytelenek vagyunk elfogadni, a már így is roppant törékeny elmélkedés folytatása érdekében.

Tehát az eddig levezetett szókarate konklúziója, hogy muszájból tovább kell haladnunk a 28 nappal később c. ( Vagy akár a Crazies, Pontypool c. ) film vonalán és kitalálni milyen tulajdonságokkal bírhat egy laboratóriumban létrehozható élőhalott a tudomány jelenlegi állása szerint. Folyt. köv.