Tudományosan elképzelhető zombi apokalipszis 5 módja

Mint ahogy azt már kitárgyaltuk, a tudomány jelenlegi állása szerint a klasszikus filmekből ismert élőhalott nem jöhet létre laboratóriumi körülmények között, viszont kompromisszumukkal együtt elméletben lehetséges zombikhoz hasonló őrült dühöngő állatokká deformálni valakit, mint például a 28 nappal később c. filmben látható düh-kórral fertőzött cinegéket. Sajnálatos módon nem vagyok szakértő a tudomány ezen kurva komplikált számtalan biológiai labirintusával teletűzdelt ágában, ezért jelenlegi cikkemben tomporommal egy másik cikken ülve nyújtok saját magamnak támaszt. Képletesen persze.

Ha egy srácot magára hagysz egy kihalt temetőben éjszaka, össze fogja szarni magát, még akkor is ha hagysz ott számára egy pisztolyt, hogy védekezni tudjon. Hogy miért? Nos azért, mert valahol mélyen minden ember tudja, hogy ez a bizonyos zombi világvége csak idő kérdése és eljön. Talán nem olyan formában mint ahogy azt a filmekben látni, de eljön. Én most 5 tudományosan lehetséges módjárol számolok be, ahogy egy ember zombivá változhat.

Paraziták - Toxoplasma gondii

A paraziták képesek arra hogy áldozataikat agynélküli zombi-szerű szolgákká degradálják a hétköznapi természetben. Egyike ennek a parazitának a toxoplasmosa gondii amely világszerte nagyon elterjedt. A toxoplazmózis nevű betegság kórokozója híres arról, hogy képes módosítani a megfertőzött gazdatest magatartását, és az intelligencia is csökken bizonyos esetekben. Most most jön az a rész ahol beszarsz, a kórokozó a fertőzés terjedése céljából a gazdatestet ( saját magát ) megeteti másokkal, hogy tovább terjedjen. Jelen esetben csupán egerekről és macskákról beszélünk, de az emberi megfertőzés is igen gyakori, és tünetei közé tartozik szabály-követő hajlam egyre látványosabb csökkenésével jár. A közlekedési balesetekben elhunytak között például szignifikánsan nagyobb a fertőzés aránya, mint a lakosság többi részében.

Hogyan vezethet ez zombi apokalipszishez? Említettem már hogy nagyjából az emberiség fele fertőzött a parazitával? Talán te is, dobj fel egy érmét. A fertőzés egyik fejlettebb formája akár drasztikusabb magatartásbeli változást is eredményezhet. Képzeld csak el, hogy a világ fele holnaptól racionális gondolkodás vagy éppen mindenféle önfenntartó ösztön nélkül marad. Ha pedig azon tűnödsz, mégis hány mutáción kellene átesnie a parazitának ehhez, elfelejted a több ezer biológiai fegyverkísérletet amelyek bármelyike lehet a kiindulópont.

Neurotoxinok

Mi? A neutorotoxin (mint ahogy a nevéből is sejthető) bizonyos fajta méreg, amely halálközeli állapotra lassítja a test működését, míg nem az orvos (najó, egy igazán szar orvos) halottnak is nyilváníthat. Az áldozatok visszahozhatóak egy delíriumos memória nélküli zombi állapotba ( például a Datura stramonium/csattanómaszlag növénnyel ), ahol továbbra is képesek egyszerű funkciók ellátására, mint evés, alvás, morgás és körben csoszogás maguk elé tartott kézzel.

Hogyan vezethet ez zombikhoz? Mondjuk inkább úgy, hogy hogyan vezetett! A dolog már többször megtörtént, ugyanis a már említett Haiti-n élő első zombi is ennek lett áldozata, és ezen alapszik a Kígyó és a szivárvány c. film is. Aki nem ismerné a történetet, Clairvius Narcisse, Haiti-i lakost két orvos is halottnak nyílvánította, eltemették, majd 18 évvel később megtalálták egy cukorültetvényen, zombiszerű robotmunkát végezve. Ekkor bukott ki hogy a helyi voodoo mester kemikáliák sorával zombikat gyárt ültetvénye kapálására. Ugyanakkor, még ha valakinek sikerülne is a fél emberiséget átváltoztatni zombivá ezzel a módszerrel, nem lennének agresszívek vagy kannibálok.

Elvileg.

Düh-kór

Pontosan mint a 28 nappal később c. filmben, ahol a vírus az áldozatait dühöngő gyilkológépekké alakítja. A valóságban, számtalan olyan agyi rendellenesség van ami ugyanezt teszi, természetesen egyikük sem fertőző. Ja de, a kergemarhakór. A fertőzés a tehén agyát támadja meg, és agyatlan, agresszív támadóvá változtatja. És ha az ember megeszi a húst...

Creutzfeldt–Jakob-szindróma rendkívül ritka gyógyíthatatlan beteség, amely hallucinációt, koordinációs képességek hiányát, izomrángást, delíriumot és demenciát okoz. Persze, ez nem egészen zombi, de egy napjainkban is meglévő, létező módja az agyi fertőzések terjedésére. Egy módosult ( hívjuk Szuperkergemarhakórnak ) fertőzés egy vérrel terjező ( például harapás ) düh-kórt eredményezhet, ami a legrosszabb fajta zombikat hozza magával. A sprintelő zombikat.

Neurogenezis

Tudjátok pontosan hogy miről is szólnak a világszerte több ezer laboratóriumban zajló őssejt kutatások? Az őssejtek lényege hogy re-generálják a halott sejteket. Hívhatnánk akár zombiológiának is. A nyilvánvaló probléma ezzel az, hogy testünkben már viszonlag könnyű cserélni a dolgokat, átültetni, betenni, satöbbi, viszont amint az emberi agy egyszer beadja a kulcsot, vége. Igaz? Nos nem egészen.

A tudomány jelenlegi állása képes sejt transzplantációval agyi károsultakat, kómában fekvő tulajdonképpeni agyhalottakat visszahozni az életbe. A Pittsburgh-i egyetemen már végrehajtottak kísérleteket kutyákon, amely során 3 óra várakozás után reaktiválták a testet és indították be a vérkeringést, a kutatók szerint pedig ez hamarosan emberrel is lehetséges lesz. Max Planck kutatóintézet tudósai több órás agykárosulás után is képesek a műveletre, viszont mivel az emberi agy nem egészen erre lett tervezve, sok esetben komoly károsodás után hozható csak vissza a páciens, aki már csak az alapvető motoros funkciókat és primitív ösztönökkel relogol.

Nanobotok

A nanobotok a jelenlegi technológia egyik csúcspontja, amik egész pontosan mikroszkópikus előreprogramozott robotok amik képesek felépíteni / lerombolni bármit. Mérhetetlen összegeket költöttek világszerte a nanobotok fejlesztésébe, és hiába tudja mindenki hogy egy szép napon az emberiség kipusztításáért lesznek felelősek, nem tudnak ellenállni a kísértésnek hogy tovább fejlesszék.

A Nebraska Egyetem figurái már készítettek egy úgynevezett nano-cyborg-ot, ami egy szilikon chip és vírus fúziója. Az első dolog ami kiderült róla, hogy a nano-cybort képest egy hónappa később is működni a gazdatest halála után. Első lépés az élőhalottak építésében megtéve. 2007-es becslések alapján, egy évtizeden belül ( számolj apám számolj, könnyen lehet hogy már képesek is ) képesek lesznek sérült neurális kapcsolatok helyettesítésére az emberi agyban, magyarul az agy egy részét a nanobotok fogják működtetni. Hát sülhet ez el rosszul?

Gondolj bele, egy napon nanobotok lesznek az agyadban, amiket arra programoztak hogy működjenek a gazdatest halála után is, és ehhez még saját neurális hálót is képesek kialakítani, vagyis lényegében működtetik az agyat a halál után. A science fiction részhez tartozik, hogy a nanobotok replikálásra vannak programozva, így a gazdatest utolsó mozzanataként például egy harapás is logikusnak tűnik, hogy átjuttassa magát egy új még működő szervezetbe.

Éljen a tudomány.

Eredeti Cikk