Return of the Living Dead - 6.8

A Romero zombis filmek fénykorában, vagyis a 90'-es években rengeteg változata és folytatása látott napvilágot a klasszikus alapfilmeknek. Nos, Az élőhalottak visszatérnek is egy olyan alapfilm, amiből aztán tekintélyes mennyiségű gyökér ágazik szerte. Bármennyire is nagy rajongó vagyok, kicsit piruló arccal de be kell vallanom, eddig még nem láttam a filmet. Ideje volt ezen változtatni.

Bár a film már 25 éves, túlzás nélkül állítható hogy a mai megszámlálhatatlan és minősíthetetlenül szar filmek túlnyomó többségét lenyomja, a maga idejében egy remek kis moziprogram lehetett. A történet már a legelején megtetszett, a fiatal Freddy éppen munkába áll egy szállítmányozó cégnél, ahol az öreg róka Frank vezeti körbe, hogy megismertesse vele a rendszert. Csontvázakat, kitömött állatokat, és még egy friss hullát is látnak a túra során, akit majd a katonaságnak szállítanak le lövészeti célokra. Szegény Freddy csak kapkodja a fejét a sok borzalom között és felmerül benne, hogy Frank vajon milyen dolgokkal találkozhatott itteni munkája során, hiszen szemlátomást őt már a hullák nem nagyon zavarják.

Itt szokatlan módon, Frank visszautal egy másik klasszikus filmre, Az élőhalottak éjszakájára, amire Freddy csak bólogatva annyit reagál, hogy imádja a filmet. Nos Frank szerint a film valós eseményeken alapult, méghozzá egy félresikerült katonai kísérlet eredményeként. Érthető módon a fiatal Freddy egy szavát sem hiszi a nagy öregnek, amíg az nevetés közben el nem mondja, hogy ezeket a katonai kísérleti kemikáliákat anno neki kellett szállítani, és most is a pincében pihennek. Ahogy sejteni lehet, a film csak itt kezdődik igazán. Mint hogy 25 éves, nyilván nem túl félelmetes mai szemmel, időnként a jeleneteket elviccelték, néhol pedig már a humor olyan abszurd hogy az ember szájáról leolvad a mosoly és magában annyit mond hogy ez már kicsit tényleg félelmetes. A zombik jók, az eszem megáll de még szaladnak is és azok a jellemző elpusztíthatatlan szörnyek akiktől félni kell, akik ellen a rendfenntartó erők is tehetetlenek. Összességében egy jól felépített, történetét nézve pazar alkotás, ami 7.2-es imdb pontszámával már bőven bebizonyította hogy örök klasszikus, mi pedig szeretjük érte.