Let sleeping corpses lie - Hagyd az alvó hullákat pihenni (?!) - 5.2

Egy újabb brit csodafilm valamikor a kőkorszakból, legalábbis a hangok és a jelenetek erről tesznek tanúbizonyságot. A festői szigetország vidéke mindig jó helyszín egy zombis horrorfilmnek, elsősorban az elhagyatott és ritkán lakott területnek köszönhetően. A film számomra meghökkentő módon, 6.9-es (?!) remek osztályzatot kapott az imdb filmadatbázisában, ezek után izgatottan ültem neki a filmnek, de volt bennem némi félelem, mert az évek alatt már sok fals pontszámot találtam.

A történet elején, két főhősünk, George és a feltűnően csinos spanyol Edna (aki mára már az anyám lehetne sajna) összetalálkozik amikor a figyelmetlen nő elkoccantja a férfi motorját, így kénytelenek együtt megtenni az út további részét. Megérkeznek, toporognak, pöcsölnek, de végül is kiderül hogy a dolgok összefüggnek, és a halottak életre kelnek a vidéken. Nem nagyon lőném le a poént, de ahhoz képest hogy a film 1975-ben készült, a film nem is rossz. A történet életképes, a zombik viselkedése is életképes, bár a több mint 35 éves hátrányt leküzdeni nem egyszerű dolog, a film ennek megfelelően nem is lett különösebben félelmetes, de mindenképpen megérdemel egy tapsot. A film a maga idejében egészen biztosan egy szaratós horror film volt, akkoriban nem nagyon lehetett versenytársa, hiszen még a Rémálom az Elm utcábant is közel 10 évvel megelőzte.

A történetre visszatérve, találkozunk balfasz gyanakvó rendőrökkel, földművesekkel, temetővel, festői tájjal, egy rovarirtó gépezettel, ami a nagyon buta rovarokat teszi agresszívvá, hogy megegyék egymást. Mint ahogy az kiderül, a gépezet nem csak a rovarokra hat és sok-sok feltámadt halottal találkozhatunk a film során, akik jól beleznek ahogy kell. Ez is egy jó pont, hiszen amikor a film készült, még elég sokan aggodalommal nézték a új elektronikai berendezéseket, amiket sokszor félig kísérleti jelleggel tártak a nagyközönség elé, a film kihasználja a paranoiát, ami az ember fejében motoszkál, mi van ha a gépezet veszélyes? Nos, az.

Összegezve, a film nem rossz, az imdb osztályzat pedig nem teljesen alaptalan. 15 éve nagyon jó lett volna, mára már viszont csak a nosztalgiázni vágyóknak ajánlanám, mert 1975 nagyon-nagyon régen volt.