Zombi túlélési teóriákon csámcsogás - Menekülés

Szinte mindenkinek van menekülési terve egy katasztrófára. Sokunknak egy pillanatok alatt elszabaduló zombi járványra is van. Mindannyian láttunk már horrorfilmet, nagyon jól tudjuk mik a tipikus hibák, ennek megfelelően a magunk kis fejében összeállt az arany középút, amiben kombózva vannak a jó ötletek az egyéni helyzet paramétereivel. Az ötleteket két csoportra bonthatjuk; menekülés, vagy menedék felállítása. Azt már kitárgyaltam, hogy egy zombi vírus gyors elterjedésére és egy Romero féle világvége környezet kialakulására több szempontból sincs esély, de most ezt tegyük félre, és feltételezzük hogy mégis.

Menekülés esetén nem mindig fő cél a céltalan vándorlás, és hogy minél messzebb kerüljünk az epicentrumtól, lehetséges hogy éppen egy vészjelzésben elhangzott biztonságos támaszpontra, épületbe szeretnénk eljutni. Máskor csupán egy menedéket szeretnénk találni, mert ott ahol elkapott minket a világvége ez nem volt adott, vagy simán le akarunk menni vidékre. Kevesebb ember, kevesebb zombi alapon. Nos, mindegyik ötletnek van egy közös tulajdonsága; nagyjából az emberek fele ugyanezt akarja majd tenni. Feltételezzük, hogy Budapest belvárosában, egy lakásban ülsz a székedben, a netet böngészve, mögötted pedig alapzajnak megy a tévé, a híradóval. Hirtelen meghallasz egy rövid sípolást, a tévé felé fordulva pedig láthatod a rendkívüli híreket. Bizony, a zombik már a spájzban vannak. 

Valamilyen okból, eszedbe jut hogy nem messze, de már vidéken, van egy minden szempontból biztonságos hely. Tételezzük fel ott a fegyvert, erődöt, masszív katonákat, és persze hogy a belvárosi házad előtt ott áll az autód, amit vezetni is tudsz (Nem lenne túl szerencsés BKV-vel menekülni. Nem, nem azért mert elkapnak az ellenőrök). Biztosra veheted, hogy mire sikerülne bedobni magad az autóba, kint már akkora dugó lenne hogy képtelenség kijutni a városból. Rossz esetben még égő járműveket is találhatsz, mert ha az ember siet előfordulnak koccanások, zombi támadás esetén pedig nyilvánvalóan nem prioritás a kresz. Azon kapod magad hogy araszolva haladsz a belvárosban, körülötted pedig egyre több szaladgáló élőhalottra leszel figyelmes. Ezen a ponton visszajutni a félig-meddig menedéket nyújtó házadba már lehetetlen, előre haladni dettó, és egyetlen védelmed az autó. Talán úgy tűnik hogy ez akkor fordul elő, ha a körülmények összeesküdnek ellened, pedig belegondolva ez a leginkább elképzelhető változat.

Egy vidéki házba eljutni talán jó esély lenne a túlélésre? Nos, nem hinném. Persze ez függ a környéktől, és a ház kialakításától, de egy elhagyatott vidéki ház egyet jelent a kevés élelmiszerrel, fegyverrel, és lehetőségekkel. Egy-egy zombi is halált jelenthet, vagyis 24 órás 360 fokos megfigyelés alatt kellene tartani a házat ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk magunkat, ez sok embert és fegyvert jelent. Készletszerzés nehézségei megint csak a helytől függenek, de mindenképpen kevesebb lehetőség van rá, mint egy városban. Kivéve persze ha egy vidéki, magára hagyott teszkó raktár a menedékünk, ez esetben maradjunk a seggünkön és vészeljük át az egészet, miközben tömjük a pofánkat.

Másik közkedvelt megoldás, a pláza. Erre láthattunk több példát is, hogy mást ne mondjak a kedvenc filmem, a Dawn of the Dead remake-ben (Holtak hajnala remake) is egy plázába vetették be magukat a túlélők, és egész jól sikerült. Bár az igazat megvallva, az életben koránt sem annyira biztonságosak mint a filmben. Nagy, átlátszó ablakait gond nélkül betörnék, onnan pedig szabad a pálya. De tény hogy egy plázában minden megvan, ami a túléléshez kellhet akár hónapokig is, és a tetőre kimenve akár segélykérésre és tájékozódásra is lehetőségünk van. Minden a pláza paramétereitől függ. Beszéljünk például a Keleti pályaudvar mellett található Aréna plázáról. A beltér teljesen egybe van nyitva, még maguk a boltok külön sem elzárhatóak kulcs nélkül, talán egyedül a wc-ben lehetne elzárkózni, a bejáratok pedig mindenhol üvegből vannak. Való igaz egészen vastag üvegről beszélünk, de hogy számtalan rés közül csak egyet említsek, a parkolón keresztül megkerülhetőek ezek a bizonyos ajtók. Plusz ismételten probléma, hogy nem mi lennénk az egyetlenek, akiknek ez fordulna meg elsőnek a fejében.

Ha mindenképpen menekülnünk kell, akkor egyetlen és leghatásosabb fegyverünk a gyorsaság lehet, meg kell előzni a tömeget, és az élre törni, valamint jó célpontot választani magunknak. Feltételezhető, hogy egy híradóban leadott vészjelzés nem okozna akkora dugót, amin ne lehetne keresztülvágni, hiszen az emberek többsége szkeptikusan állna először a dologhoz, zombik nem is léteznek alapon, és mire elhatározzák magukat, te már meg is pattantál a városból. Ehhez azonban villám gyorsan kell reagálni.

Láthatjuk, hogy a menekülés, nem mindig célravezető túlélési technika, persze van úgy, hogy egy sarokra van tőlünk a honvédség egyik erődje amit páncélosokkal őriznek, ez esetben talán meg lehet kockáztatni az eljutást, de az esetek többségében inkább ne tegyük.