7 ok, hogy miért bukna el egy zombi apokalipszis

Most egy angol nyelvű cikk fordítása fog következni David Dietle tollából, néhány saját gondolattal is kiegészítve. A leírtak nagy része nyilvánvaló, némelyik viszont sántít picit, de mindenesetre sikerült nagyjából csokorba gyűjtenie hogy mik az akadályai egy Romero filmben kialakult világ létrejöttének. Enjoy.

Tegyük fel egy pillanatra, hogy a zombik valóságosak. Na már most, elgondolkodtál valaha azon hogy a zombi filmek többsége miért egy szétkúrt vérben úszó apokaliptikus világban kezdődik? Idővel túlélőket ismerünk meg, katonaság és kormány már nem létezik, és sehol sincs biztonságban az ember. Nos, az ok a következő; a történeteknek az a része, amikor egy fertőzöttből egy millió fertőzött lesz, értelmetlen a zombik paramétereit nézve. (Ez azért nagyban függ azoktól a bizonyos paraméterektől, gondolom itt elsősorban a régi Romero féle totyogó balfasz zombikra gondolunk, de egy 28 nappal későbben látott düh kór már egészen más tészta lenne. //Rick) Ha egy pillanatra összeugrasztod a logikát egy zombis filmmel, rájössz, hogy az élőhalottak már rég meghaltak volna, mielőtt lehetőséged lenne szétdarabolni őket. Hogy miért?

7# Túl sok természetes ellenségük van
Tudjátok hogy miért az ember van a tápláléklánc tetején? Nem, nem azért mert olyan kemények lennénk, (Kivéve persze Steven Segal-t). Nem vagyunk olyan kemények, csupán hús és bőr vagyunk. Sokkal inkább azért vagyunk ott ahol, mert ölésben jók vagyunk. Egyszerűen túl okosak, és felfegyverkezettek vagyunk ahhoz hogy bármilyen élőlényt a Földön levadásszunk. Na most gondoljunk szegény zombikra. Minden képessége hiányában van ahhoz, hogy életben maradjon. Mászkál céltalanul, nem tud fegyvert használni, nem tud gondolkodni, nincs stratégiája. Még arra sem képes hogy elszaladjon, fedezéket keressen ha veszéllyel találkozik. Mindemellett, tömény hús, könnyű préda az állatoknak.

Vegyük például Amerikát, ahol számtalan ragadózó állat elterjedt, vagy látogassunk el Afrikába, az oroszlánok, elefántok és vízilovak közé. Valószínűleg, Afrika sokkal jobban meg tudná magát védeni egy ilyen helyzetben mint bármely más kontinens.

// Kicsit erőltetettnek találom, elvégre a nagyvárosokban egészen ritkák az oroszlánok, és legfeljebb megtizedelnék a zombikat, de alap feltevésnek egyáltalán nem rossz. Rick. //

6# Meleg
Alaptétel, hogy a zombik rohadnak. Ahogy azt látjuk is minden filmben, azonban az kimaradt, hogy egy meleg nyári napon, az a nagy sárga égitest bizony sokkal inkább megrohasztja őket mint sem gondolnánk.

Miután szervezetünk leállt, bomlásnak indul, és a melegnek köszönhetően sokkal gyorsabban elszaporodnak a baktériumok, ezek gázokat bocsájtanak ki, ami azt jelenti hogy az első néhány nap után minden zombi látványosan felpuffadna. Néhány hét után, a zombik elkezdenék a legkirályabb dolgot művelni amit csak el lehet képzelni; spontán felrobbannának. (Wow! //Rick) 

Legyen szó trópusi vagy mérsékelt éghajlatról, egy nyári zombi vírus nem tartani tovább néhány hétnél, mert utána csak földön heverő húsdarabok maradnának belőlük. Másik oldalról pedig jön a kiszáradás. A tűző napban sétálgatni egy rohadó testtel nem túl egészséges még egy zombi számára sem, egy ponton pedig szimplán összezuhanna a kiszáradás hatására, és várná a dögevőket. Szóval akkor jobb ötlet lenne télen támadni ugye? Nos...

5# Hideg
A zombi halott hús. Halott, akárcsak mondjuk egy hamburger. Amíg a testünk életben van, szervezetünk igyekszik ezt melegen tartani és megvédeni, halál után viszont ez megszűnik, megfagynak. A fő probléma viszont az, hogy az emberi test nagy része víz, a víz pedig fagy. Ezek után mindenki számára nyilvánvaló, hogyha egyszer a hőmérséklet fagypont alá esik, az élőhalottak egyszerűen megfagynak ahogy vannak. 

4# A harapás szörnyű mód egy vírus terjesztésére
Hé, emlékeztek még arra amikor egy kutya elkapta a veszettséget, és másnap minden kutya a kontinensen veszett volt, kivéve azt a néhány túlélőt aki elbarikádozta magát a pincében? Nem? Nem is történt ilyen?

Alaptézis, hogy a zombik reprodukálják magukat harapással, vagy mondjuk bármilyen fizikai sebbel. Nos, ez egy nagyon szar módja egy vírus elterjedésének. Napjaink életképes vírusainak alap tulajdonsága kell legyen, hogy okos módon fertőzzön. Az influenza levegőben terjed, a pestis bolhák által terjedt, az áldozatoknak nem kellett harapdálniuk egymást. De feltételezzük hogy sikerült elterjedni, például a zombik 30 embert is megharapnak, mielőtt azok rájönnének hogy mi is a pálya, az emberiség nem igazán jönne zavarba ettől. Pontosan tudnák mit kell tenni. Amerikában például ott van a CDC (Járványügyi Központ), akik nem nagyon szarakodnak. Ez még a névjegykártyájukon is szó szerint rajta van.

A SARS járvány Kínából terjedt, miután a vírus átjutott Amerikába, lezártak minden járható utat a kontinensek között, és összesen 43 ember halt meg az egész kontinensen. Egy zombi vírus esetében még csak ki sem kéne találni hogyan terjed. Az a fickó embereket harapdál, lőjétek fejbe!

// Mondjuk extrém esetben, tegyük fel valamilyen rendezvény alkalmával, például egy éjszakai koncert, több tíz ezer ugrál szabadtéren a hangzavarban, egy nagyváros belvárosában, számomra elképzelhető, hogy sikerülne a kitörés. A tömeg részei nem nagyon kommunikálnak egymással, mire pedig kitör a pánik már talán 100-nál is több fertőzött rohangál a tömegben a többiekre vadászva. Budapestet figyelembe véve, a rendőrség reagálása 20-30 percet venne igénybe, rossz esetben kevesebb létszámmal mint ahogy azt előre gondolták, tehát bőven lenne idő szétszóródni, magányos emberekre vadászni mindenki mellékutcában. Az pedig teljességgel kizárt hogy az itteni rendőrség meg el tudna kapni minden egyes fertőzöttet. Persze, itt még mindig csak a fővárosról beszélünk, nem világjárványról. Azt aláírom, hogy az országból kijutnia egy ilyen fertőzésnek már szinte lehetetlen. Mire odaérne a fertőzés bármelyik határhoz, már tankokkal várnák. Kontinenseken átívelő fertőzést pedig még nehezebb lenne elképzelnem. Rick//

3# Nem gyógyulnak
Az egyik előnye annak hogy működő idegrendszerünk van az, hogy értesít minket hogyha megsérültünk. Fájdalom útján. Képzelj el néhány mindennapi sérülést, vágás, horzsolás. Na most képzeld el hogy ezek nem gyógyulnak be, hanem ott maradnak a rothadó testeden, és egyre jobban hozzájárulnak a test széteséséhez. Amit pontosan tudunk minden Romero filmből, hogy az élőhalottak gond nélkül belesétálnak a késbe, szögekbe, helikopter rotorba, habozás nélkül. Talán szuperképességnek tűnik, de nem az. Mindenféle gyógyulás, vagy segítség hiányában, az utazgató kóborló zombik egy része simán leforgácsolja magát azzal hogy éjszaka eltöri a lábát, belesétál egy szakadékba vagy hasonlók. 

A legjobb amit egy zombi apokalipszis idején tehetsz, hogy beraksz egy sorozatot, két rész között pedig kimész röhögni az erkélyre, az utcán kóborló idiótákon.

2# Zombi biztos helyek
Azt lefixáltuk, hogy a zombik a tájékozódás és az éjszakai szuperlátás képességek hiányában, csupán barangolnak. Ami azt jelenti, hogy nem tudják hogyan találjanak meg hidakat, átjárókat, utakat, de még ajtókat sem. Folyók, sziklák, melyekből számtalan található a természetben, mind menedéket nyújthatnak.

De tegyük fel hogy a zombik képesek átmászni a sziklákon, és az éj leple alatt átsétálni egy tó fenekén, ez mind megtizedeli őket. Most úgy tűnhet hogy városban élni egy zombi járvány idején hátrány, de ez egyáltalán nincs így. Egyrészt, a valóságban az emberek nem viselkednek (mindig) olyan hülyén mint a filmekben. Egy járvány hatására nem rohannak ki pánikolva az utcára, vagy kérdezik meg a fertőzötteket hogy mi is történt. A nagyvárosok tele vannak több emeletes házakkal, több szintű védelemmel, biztonsági ajtókkal, remekül elszeparálható szobákkal. ( Pontosan, ez minden zombibuzi fejében megfordult már, ha akárcsak a saját helyzetemre gondolok, a hozzám bejutni vágyó zombinak 4 ajtón, köztük két kőkemény ütésálló ajtón kéne átjutnia, de meg sem próbálná, hacsak nem integetek neki az üvegajtó túloldaláról. Még a lépcsőházba bejutás is szinte lehetetlen. // Rick) Ezen felül pedig, kint az utcán céltalanul bolyongó zombik kiváló célpontok a lakóknak, vagy extrém esetben a mesterlövészeknek. Belegondolva, egész fun lenne dobálni őket az ablakból egy unalmas munkahelyi napon.

1# Fegyverek, és az azokat használó emberek
Ha a Homo Sapiens jó valamiben, akkor az mások megölése. De olyan jók vagyunk benne, hogy egész fajokat képesek lennénk kiírta seperc alatt. Ha néhány fegyverrel felszerelt vadászt, esetleg katonát összehozunk, a zombiknak esélyük sincs az utcán. Csak Amerikában, 14 millió embernek volt vadászatra engedélye 2004, ami azt jelenti hogy ezek mind fegyverrel felszerelt potenciális zombiölők. A vadászati engedély korlátozásának pedig egyetlen oka van, az hogy ne irtsuk ki egy nap alatt az erdőkben lévő összes állatot. A korlátozás viszont nem érvényes zombikra. Értük nem lesznek önkéntes tüntetések, plusz tulajdonságaikat nézve szinte arra lettek teremtve hogy lelőjék őket. Szaporodásuk vagy önellátásuk körülményesnek mondható, hiszen el kell kapniuk, és meg kell harapniuk egy minden bizonnyal védekező embert, szinte már olyan mintha az embernek minden alkalommal birkóznia kellene egy szendvicsért.

Még a megszámlálhatatlan mennyiségű fegyvert leszámítva is ami a lakosságnál van, csupán molotov koktélok, baseball ütök, feszítővasak és random vasdarabokkal is minimum azonosak az erőviszonyok.

De ez csak a lakosság. Vegyük számításba a világszerte több millió kiképzett katonát, akik nem szórakozásból tartják a fegyverüket, és kiképzést is kaptak arra hogyan kell használni. Ezen felül, ami a leginkább áthidalhatatlan akadály, a páncélosok. A lakosság és az első hat pont jelentette veszély szummázva is eltörpül amellett, amit egy mai páncélos, tank, helikopter vagy repülő jelentene számukra. (// Igen, itt már teljesen mind1 hogy milyen paraméterekkel rendelkezik egy zombi. A katonaság nem szűnne meg, a kormány pedig még kevésbé. Rick//)

Az eredeti cikket itt találod; LINK