Zone of the Dead - 5.6

A Zone of the Dead c. csodaprodukcióról már jóval a megjelenés előtt eljutottak hozzám a hírek. Ez nem másnak köszönhető, mint Ken Foree-nak, aki az eredeti Holtak Hajnala főszereplője, valamint a remake-ben is kapott egy rövid prédikációs jelenetet. Tehát nyugodtan elmondható hogy kultikus alakja a zombi filmeknek, ha őt sikerült elcsábítani a újabb horror erejéig, akkor csakis remek filmről lehet szó. Megnézve a trailert még mindig fenn állt a lehetősége hogy egy remek horrorral lesz dolgom, de ahogy megnéztem magát a filmet, sajnos ki kellett ábrándulnom. Ez nem egy kasszasiker produkció amin elcsámcsognak a hozzám hasonló zombibuzik, csupán egy tömegfilm, amiről néhány év távlatából elmondhat, hogy elmerült a süllyesztőben.

A történet ígéretes, kapunk egy jól megalapozott (bár kicsit sablonos) előtörténetet arról, hogyan is tör ki a járvány, ez megad egyfajta alapot az egész filmnek. Megismerjük főhőseinket, Mina Milius ügynöknőt, aki kicsit olyan semmilyen, tapasztalatlan nőszemély aki rajong a Mortimer Reyes ügynök irányt, akit maga Ken Foree alakít. Reyes ügynök személyét nagy tisztelet övezi a filmben, a sztori alapján belső körökben hírhedtnek számító InterPol-so, aki pont ma végzi utolsó küldetését, hogy mielőtt végleg visszavonulna levezetésként betanítsa a kislányt arra hogy mi is az élet, őt segíti Dragan Belic felügyelő, akire úgy is tekinthetünk mint Reyes jobb keze. Rabként pedig kapunk egy hamisítatlan rosszfiút, akit fogalmam sincs hogy hívnak.

Kezdetét veszi az apokalipszis, a kis csapatunk pedig a központjába kerül. Azt kell mondanom hogy nem sikerült rosszra a filmnek ezen része, egészen jó munkát végeztek a rendezők és a színészek, a zombiknak többnyire sikerül félelmetesen kinézniük, de hiányzott az átütő erő a filmből. Volt vér, voltak zombik, feszült helyzetek amikor csupán egy üvegablak van a túlélők és a zombik között, de mégsem futkosott a hátamon a szőr. Volt egy mondat azonban a filmben, amikor az egyik túlélő menekülési tervként felvetette hogy esetleg be kellene menniük a plázába, ezen jót mosolyogtam, lehet hogy nem szándékos utalás, de szerintem a legtöbb zombi rajongó ilyenkor a Holtak Hajnalára asszociál. A történet néhány pontján illogikus lépésekbe kényszerítették a szereplőket, emellett pedig nagyon durván túlzásba vitték a sötétséget és a kamerarángatást a filmben. Mondhatnánk hogy egy zombis filmbe kell ez, a 28 nappal későbben kifejezetten jó volt a remegő kamera effektus, de itt már inkább zavaró és idegesítő, mintha csak az operatőr is beszarna amikor meglát egy-egy élőhalottat. Az illogikus lépésekre visszatérve, sajnos a szereplők sokszor irreálisan butának vannak beadva, a zárójelenet mintapéldája ennek, az ember nem tudja komolyan venni a látottakat és félni rajtuk hogyha tudja hogy a valóságban minden épp eszű ember máshogy cselekedve. Ilyenkor mintha csak a fejünkbe ordítanák hogy ez csak egy elbaszott horrorfilm, kitaláció, hülyeség, így pedig nehéz félni.

Végül is Ken Foree-nak nem sikerült a puszta személyével kiemelni a szerb produkciót a tömegből, a jól kidolgozott zombik és sok vér ellenére az egyszer nézős filmek közé sorolható, de van annyira jó hogy bárki megnézhesse aki egy horrorra vágyik. Az imdb értékelést kicsit lehúzásnak értékelem, nálunk a film megkapja a hármas fölé'-t.