Shaun of the Dead - 8.7

A magyarul haláli hullák hajnala néven megjelent az egyik személyes kedvencem, és tökéletes mintapéldája annak, milyennek kell lennie egy zombi horrorparódiának. Nagyon komoly mennyiségben kapjuk a jellegzetes angol humort, mindezt remek színészi munkával és zombikkal fűszerezve. A film az imdb toplistáján 8+ értékelést kapott, és ott van a legjobb horrorfilmek között, annak ellenére hogy elsősorban vígjáték.
Shaun, főhősünk egy Winchester nevű kocsmában tölti szinte minden szabadidejét legjobb cimborájával, Eddel. Tulajdonképpen ennek köszönhetően futott zsákutcába az élete. Elveszíti barátnőjét, lepra munkája van, szar lakása, amikor elhatározza magát hogy fordít szerencséjén és visszaszerzi szerelmét, rendbe hozza a kapcsolatát az anyjával és pót apjával. Viszontagságos életében ideje lenne felelősségteljesen viselkedni, barátja Ed még rajta is túltesz, így az élete ráncba szedése nem megy simán, ráadásul éppen kitör az apokalipszis, és zombik lepik el a várost.

Az alaptörténettel nincs semmi baj, kellően változatos és pörgős. A poénok is nagyon rendben vannak, a két egyik kedvenc színészem Simon Pegg és Nick Frost embertelen jól tudja játszani a legképtelenebb helyzetkomikumokat. Szakítanak azzal a szabállyal, hogy a zombis filmekben senki nem látott még zombis filmet, ők tudják mi történik, és azonnal kész tervük van arra hogy átvészeljék ezt a poklot. Tervüknek köszönhetően sikerül csapatba rendeződniük, ahol a legkülönbözőbb karaktereket ismerhetjük meg. Liz, aki szeretne kitörni megszokott unalmas életéből, talpraesett és eszes lány, David, a szarkasztikus ripacs, aki minden alkalmat kihasznál arra hogy főhősünkbe belekössön, barátnője a semmilyen papucs Dianne, Shaun pótapja Philip és édesanyja Barbara, aki meglepődöttségében többnyire azt sem tudja hol van, és persze két hősünk, Shaun és semmirekellő kullancs barátja Ed. A csapat sok színes egyéniségből áll és jól kidolgozottak a karakterek.

A zombikra nem hiszen hogy különösebben ki kellene térnem, rendben vannak. Sokszor csak másodszerepet kapnak, és háttérbe szorulnak a bolondos cselekmények mellett, viszont amikor kell félelmetesek, amikor kell viccesek. Bátran merem ajánlani a filmet mindenkinek, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik.