Dead Set - 9.0

Számomra egy névtelen produkció volt. El sem hiszem hogy miért nem hallottam róla közel két évig, amikor is egy barátom linkelte a bemutatóját. Aznap éjszaka neki is ültem megnézni a nagyjából 3 órás brit minisorozatot, és kőkemény lidércnyomást kaptam cserébe.

A téma nagyon is aktuális. Egy valóságshow közepén vagyunk, és a show-t irányító stáb munkanapjába kapunk betekintést. Van nekünk egy zsarnokoskodó producerünk, akit semmi más nem érdekel, csak hogy a műsor menjen tovább, ezért teljesen figyelmen kívül hagyja azokat a híreket, miszerint a városban felkelés tört ki. Kit érdekel, csak menjen a show! Igen ám, de egyszer csak a stáb központjába is betör az őrület és egycsapásra kiderül hogy nem felkelésről van szó, hanem kőkemény apokalipszisről. Óriási marcangolások után kezdenek elhalni a sikolyok, majdnem mindenki halott, másnap pedig a valóságshow szereplői észreveszik hogy a kamerák már nem forognak, nem kapnak üzenetet a producerektől, nem figyeli őket senki. Az egyik segéd, aki első sorból nézte végig a káosz elszabadulását, bejut a jól elszeparált villalakókhoz csurom véresen, halálra rémülten, egy késsel a kezében. Habogva elmeséli a bentieknek mi is történt, ám ők nem hisznek neki, úgy gondolják ez csupán egy jól kitalált tréfa a villalakóknak. ZSENIÁLIS! Rengeteg horrorfilmet láttam már, orrvérzésig tudnám sorolni az ugyanarra a sablonra épült idióta horrorfilmeket amik nagyobb visszhangot kaptak mint ez a kis brit produkció, ezzel szemben én azt mondom, ez az egyik legjobban kitalált történet, ha nem a legjobb.

A segéd, Claire, akit az imént említettem az esemény főszereplője. Többnyire az ő szemszögéből figyelhetjük végig a történetet, mellékszálon pedig megkapjuk kedvesét, aki miután elszabadult a pokol, semmit nem akar csak megkeresni Claire-t, miközben általa ismerhetjük meg mi a helyzet a vidéken. A lány egy ügyetlen szolgamunkás volt a valóságshow stábjában, a kezdeti sokk után azonban egyre inkább összekapja magát, csodával határos módon ugyan, de megmenekül a haláltól. Kicsit suta, esetleg, ügyetlen, de eszes, és reális karakter. Harmadik szálon pedig az önző producert kapjuk, aki jellemző seggfej módjára mindenkin átgázolva szintén megmenekül, hogy aztán csatlakozva a többi szereplőhöz elbassza a jó kedvet.

A film végig ijesztő, köszönhetően a szaladgáló, üvöltöző, vérszomjas zombiknak. Válogatás nélkül szedik az áldozataikat, fogakkal marcangolnak ahogy kell, és mindenki fél tőlük mint a tűztől. A velük való találkozás után szegény Claire is alig tér magához. Nagyképűség nélkül állíthatom, hogy edzett vagyok már horror film téren, de volt jó pár jelenet amikor én is berándultam az ágy sarkába, és ez jó! Éppen ez az amiért az ember horrorfilmet néz. Végig figyelhetjük, ahogy minden szereplőben tudatosul, csak úgy lehet túlélni ezt az egészet ha fizikai gátat, barikádokat szabnak maguk közé és az élőhalottak közé, mondhatni handicappel indulnak, hiszen egy 3 méteres falakkal körül vett erődben vannak. A befejezés szintén nagyon tetszett, az a fajta amikor az ember nem tudja kitalálni mi lesz a befejezés, míg végül a poén lelövése után csak annyi jut eszébe; "bazmeg..."

A brit produkció nem a nagyszabású hatásvadász mozifilmet táborát erősíti, de nem is baj, nem ott van a helye. A zombis horrorfilmek között a közvetlen élmezőnyben foglal helyet nálam. Remek értékelést kapott az imdb-n, (8.1), ez teljesen reális, nálunk is legalább ilyet kap. Bátran merem ajánlani mindenkinek, aki félelemre vágyik.