Brain Dead - 4.4

Az Agyhalott című zseniális alkotásra véletlenül bukkantam rá, szerencsésnek mondhatom magam hogy eddig nem tettem, mivel a 90 perc alatt, amíg a filmet néztem levonhattam magamnak a következtetést, ez egy szar.

A történet a megszokott horrorfilm sablont követi kisebb eltérésekkel, lényegében teljesen véletlenül összeverődik 6 ember egy halászkunyhóba, mikor pedig távozni akarnának, rájönnek hogy a környéket ufózombik szállták meg, akiket ufóparaziták irányítanak az agyukon keresztül. A film is olyan keményre sikeredett mint a történet, a fejezések és belezések olyan "b" kategóriás filmhez illőek, azonban van két dolog ami miatt nézhető volt a film, ez nem más mint a poénok, és a csinos nők. Nagyon olcsó fogás amikor egy filmben négy nő tűnik fel összesen, és hogy diplomatikusan fogalmazzak, egyiket sem rugdosná le az ember az ágyáról, de mégis beválik. Sajnos ha egy rendező ilyen fogáshoz nyúlik, az többnyire azt jelenti hogy minden más szar, és el akarják vonni a figyelmet a film többi részéről, hiányosságairól, ami hellyel-közzel sikerül is, de a film maga ettől még szar marad. Másrészt viszont, horror filmhez képest szokatlanul sok jó poénnal találkoztam a filmben, ami inkább átformálta a filmet vígjátékká, ez nem baj, így jobban emészthető volt a látványvilág.

Férfi karaktereink a legkülönbözőbbek, női karaktereink viszont teljesen egyformák, hajszínt kivéve. Mindhármójuk nagymellű, csinos, időnként mocskos szájú, máskor pedig buta. A piros sarokban viszont a férfi nemet Clarence, a humoros, laza, alapvetően jólelkű főhősünk, Bob, a kemény büntetett előéletű, villamosszéket megjárt gyilkos, és Farnsworth, a katolikus álszent prédikátor képviseli. Ez utóbbi jellemző alakja a horrorfilmeknek, az idegesítő vallási fanatizmussal megáldott cinege, aki a legképtelenebb isteni jeleket látja a történésekben, véráldozatot és hasonló faszságokat követel, hogy ezzel elűzzék a gonoszt. Nem szimpatikus egyén, de néha kell ilyen is egy filmbe hogy keltse a feszültséget.

Néhány szó a zombikról. Nem zombik. Agyba telepedett ufóparaziták által irányított szörnyetegek, akiknek néhány tulajdonsága átfedésben van a filmekben megszokott zombikkal. Állatias mutánsok, akik fára másznak, tétováznak, de nem különösebben félelmetesek. Szemet szúrt például, hogy a mutánsok emberfeletti erőre tettek szert, gond nélkül átszakították az ember koponyáját félkézzel, aztán pedig sértetlenül kivették az agyukat, de a korhadt, szétrohadt halászkunyhó fa ajtaja akadályt jelent számukra.

Sok hasonló apróság és a gengyusz kivitelezés miatt, azt kell mondanom hogy a film kifejezetten rossz. Megnézésre nem ajánlott, mivel manapság tonnaszámra jönnek ki az ennél sokkal jobb filmek. Azt kell mondanom időpocsékolás.