Mortuary - Halottasház - 3.5

A film tökéletes példája a "b" kategóriás horrorfilmeknek. Egy összesített ranglistában találtam rá, mint zombis horrorfilm. Való igaz, volt benne néhány élőhalott (fel is dobta a filmet), de ez kevésnek bizonyult egy jó film összerakásához.

Vannak azok a filmek, amiket nézve az embernek végig olyan érzése van hogy ezt már látta. Nos ez is olyan, méghozzá azért, mert az egész történet a jól megszokott horrorfilm sablonra épül. Adott egy család, a hétköznapi anya, aki jobb fizetés miatt elköltözteti családját egy vidéki kisvárosba, ahol problémás világi csicska fiának meg kell küzdenie a beilleszkedés nehézségeivel. Nem túlzok ha azt mondom kis keresgélés után 10-nél is több filmet tudnék mondani ami pontosan erre az alapra épül. Főszereplőnk Jonathan Doyle a jellemző amerikai tinédzserek balfasz változata, aki rövid időn belül megismerkedik a kisváros befogadó és kevésbé befogadó fiataljaival, miközben kénytelen anyjának segédkezni aki volt olyan eszes és beköltözött családjával egy elhagyott, leharcolt halottasházba. Megismerjük a városi rémtörténetet, melyen mindenki csak mosolyog és csak az idősebbek veszik komolyan. Ahogy az lenni szokott, a történet minden abszurditása ellenére igaznak bizonyul, a központja pedig természetesen Jonathan családjának háza lesz.

A karakterekkel nem volt különösebben bajom, lehet hogy a többi hiányosság elvonta a figyelmem, vagy valóban rendben van a kidolgozottságuk. Azt azonban hozzá kell tennem hogy mint minden hasonló filmben, a szereplők irreálisan buták, soha nem láttak horrorfilmet, nem ismerik fel a nyilvánvaló jeleit annak hogy a halottasházban valami nincs rendben. Egy évtizede még menő volt úgy túráztatni a néző agyát, hogy a szerencsétlen szereplők buták, nem látják az összefüggéseket, elbotlanak az egyetlen faágban menekülés közben ami az erdőben található stb., de manapság ez inkább már idegesítő mint ijesztő, és a néző nem izgul rajta, hanem inkább a halálát kívánja a balfasznak.

A zombik nem a sztereotípiáknak megfelelőek. Itt nem vérszomjasak, nem esznek embert, csak furán viselkednek és belehánynak mindenki szájába hogy terjesszék a kórt. Egyértelműen negatívumként könyvelhető el ez is, legalábbis számomra.

Dráma nincs, hogy is lenne, félelemről sem nagyon beszélhetünk, kivéve néhány jelenet erejéig amikor a rendezőknek a hanghatásokkal és a hirtelen képváltásokkal nagy nehezen sikerült elérni hogy a néző kicsit felugorjon, de másfél órára nagyon kevés. Imdb-n megkapta a film a 3.9-et, nálunk nem kap ennyit. 3.5/10.