Carriers - 7.6

Valamikor valahol szembejött egy kritika a neten a filmről. Az első két sor dicsérő szavai után abba is hagytam az olvasást, nehogy valami spoilert szedjek össze, és leültem megnézni a filmet. Megérte!

Négy fiatal egy autóba, jókedvűen kocsikáznak az úton...mekkora sablon, minden második horror így kezdődik. Elmennek vakációzni, ahol keresztezi az útjukat egy gyilkos/szörny/őrült/ismerős aki jól szétszúrkálja őket. Azonban itt mocskosul nem erről van szó. Oltások és nevetgélés közepette a négy fiatal meglát maguk előtt egy autót és a hangulat azonnal elkomorodik. Ők már tudják amit mi nem, a világ megváltozott, az emberiség nagy része elpusztult egy vírusban, az úton keresztben álló autó barátságosnak tűnő gazdája pedig minden bizonnyal egy fertőzött útonálló aki képes bármire hogy megszerezze amit akar.

Valójában a filmben nincsenek zombik, történetét tekintve inkább egy fertőzött világban játszódó horror, ahol is az emberek megpróbálnak emberek maradni, de ez nem sikerül mindig. Nagyon jól jellemzik a megváltozott világot a drámai jelenetek, mint például amikor /spoiler/ a négy hősünknek kiszolgáltatott édesapa fertőzött kislánya wc-re szeretne menni. Édesapja tudja, hogyha lányát elkíséri a néhány méterre lévő mosdóba, akkor a fiatalok elhajtanak az autóval, őket pedig ott hagyják, mégis megteszi, mert 8 éves lánya nem tud járni. Mindenki számára teljesen nyilvánvaló a helyzet, egyedül a kislány nem látja az összefüggéseket, apja pedig igyekszik szóval tartani, elterelni figyelmét, meggyőzni róla hogy nincs semmi baj, miközben hallják hogy hátuk mögött beindul az autó, és a négy fiatal ott hagyja őket megdögleni. Ettől kezdve ők gyakorlatilag halottak.

Valódi drámát kapunk a filmben, és valódi hősöket. Olyanokat akik nem mentik meg a világot, nem tűznek ki irreális célokat hogy aztán a film végén valamilyen isteni segédlettel megvalósítsák őket. Itt embereink kellőképpen önzőek, mert tudják hogy a túlélés csak így lehetséges, megvannak a szabályaik és tudják hogy aki elkapja a fertőzést az már biztosan halott, ezért így is kell kezelni. Lehet az egy valódi, kitartó apa, aki lányát védelmezi, barátnő vagy testvér, ott kell hagyni az út szélén, vagy fejbe lőni. A filmben a józan ész diktál, az emberek eszesek, és csak azoknak van esélye túlélni akik betartják a szabályokat.